reede, 17. jaanuar 2014

Martsipani-kaneelirullid



Taas martsipanilainel.
Nii hea on uues köögis toimetada! Kõik ei ole veel küll täiesti omal kohal, aga varsti-varsti on veelgi mugavam. Vahepeal on palju juhtunud. Vähemalt aasta aega ma ilmselt Tartus ei ela, mis tähendab, et postitusi siia ikkagi ilmub(õnnestunud küpsetiste puhul muidugi, viimati tehtud muidu maitsev porgandikook näiteks jäi keskelt tooreks, aga selle probleemi lahendasin nõnda, et koukisin taigna välja ja täitsin augu küpsisepuru-toorjuustu seguga, toimis!).


Pärmitaigen:
375 ml sooja vett
8 g kuivpärmi
20 g tuhksuhkrut
600 g jahu
1/2 tl soola
3 munakollast ja 1 terve muna (lahtiklopitud)
80 g õli

Sisu:
250 g martsipani
2 tl kaneeli
1/2 tl jahvatatud muskaatpähklit
70 g pruuni suhkrut

Peale:
1 tl kaneel segatud 50 g Demerara suhkruga
1 lahtiklopitud muna
60 g mandlilaaste (natuke röstitud)

Glasuur:
200 g vahukoort
55 g võid
vaniljekaun, poolitatud
1 kaneelipulk
425 g suhkrut
näpuotsatäis suhkrut

Sega suures kausis vesi, pärm ja suhkur. Lase 20 minutit seista.
Nüüd lisa hulka ka jahu, sool, munad ja õli. Kui oled harjunud kuidagi kindlat moodi pärmitaignaga ümber käima, siis ole lahke. Mina tegin aga nõnda: sõtkusin kätega tainast kausis 10 minutit, lasin 5 minutit seista ning plätsutasin-sõtkusin-peksin-sikutasin seda käte vahel veel 15 minutit(väga rahustav tegevus kusjuures, taustaks meeldiv muusika käimas).
Edasi lase taignal õlitatud kausis rätiku all soojas kohas seista kuni see on umbes kahekordseks kerkinud(originaalretseptis oli soovitatud poolteist tundi, aga mina lasin olla umbes 3 tundi, sest vahepeal vajasid muud asjad toimetamist, taignamull oli suur).
Vahepeal aga võib glasuuri valmistama hakata. Selleks lisa kastrulisse vahukoor, või, vaniljekaun ja kaneelipulk. Lase segu keema, ning aseta kõrvale kaane alla maitsestuma.
Jätka saikestega. Koputa kaussi, et tainas alla vajuks ja lase veel 10 minutit seista.
Sel ajal nt. rulli tuhksuhkruga kaetud pinnal laiaks martsipan (u. 25x40cm). Jahusel pinnal rulli lahti ka taigen (u.30x40cm).
Aseta martsipan taigna peale, pintselda seda veega ning raputa üle kaneeli, muskaatpähkli ja suhkruga. Rulli kogu krempel kokku (rull jääb 40 cm pikkune).
Lõika rullist u. 3 cm paksused viilud ning aseta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Lase toidukile all veel 45 minutit kerkida. Soojenda ahi 180 kraadini. Küpseta saiakesi 25 minutit (sain kaks plaaditäit).
Glasuuri lõpuni valmistamiseks sega vahukooresegule hulka suhkur ja sool ning lase uuesti keema, et suhkur lahustuks. Pane ootele. Enne saiakeste katmist eemalda vaniljekaun ja kaneelipulk.
Jahuta saiakesed restil ning kata glasuuri ja mandlilaastudega. Söö siis, kui isu tuleb. Glasuur lihtsalt tahkub mingi aja pärast veidike.

 

Originaalretseptid: The Moonblush Baker(saiakesed) ja BraveTart(glasuur)


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar