pühapäev, 24. november 2013

Šokolaadi-kreekapähkli pirukas


Kindlasti söö seda jahtunult! Tegin selle vea, et ei mallanud oodata(nagu alati) ja kühveldasin tüki endale kaussi, kaaslaseks jäätis. Tekstuur oli midagi naljakat, limapallid ei olnud just kuigi meeldiv üllatus.. Järgmisel hommikul oli aga tulemus suurepärane, pirukas kenasti hangunud. Jäätis aga on lahutamatu kaaslane, sest küpsetis ise korralikult magus ja mina leian, et sellisel puhul on alati vaniljejäätis heaks lisandiks ja maitse välja toojaks.


Põhi:
265 g jahu
15 g maisitärklist
1 tl soola
190 g külma võid
4 spl jäävett

Täidis:
3 muna
230 g heledat suhkrusiirupit
205 g suhkrut
35 g sulatatud jahutatud võid
1 tl vaniljeekstrakti
160 g kreeka pähkleid
160 g purustatud tumedat šokolaadi/šokolaadinööpe

Määri võiga ning puista jahuga 24 cm koogivorm. Kui soovi, võib ka kasutada küpsetuspaberit, sest kogemus näitab, et kleepuv mass jääb põhja külge vaatamata panni ettevalmistamisest kinni, aga kui põhi just ei roosteta, siis maitse on ikka sama hää. Pane köögikombaini tükeldatud või, sõelu hulka jahu ja maisitärklis ning lisa sool. Töötle massi kuni sellest on saanud pudi (väga lühikese ajaga) ning aseta segu 15 minutiks sügavkülma. Lisa vesi ning töötle veel u 5 sekundit. Vala segu vormi ning mätsi kiirelt põhi ja seinad. Aseta täidise valmistamise ajaks sügavkülma.
Klopi lahti munad. Sega hulka suhkrusiirup, suhkur, või ning vanilje. Sega juurde ka pähklid ning šokolaad. Küpseta 175 kraadi juures 1 tund ja 15 minutit. Umbes 30 minuti pärast peale kõpsema panemist asetasin vormi peale lahtiselt ka hõbepaberi, et pealt liialt ära ei kõrbeks. Jahuta täielikult enne serveerimist.



Originaalretsept: Yammie's Noshery (põhi), Yammie's Noshery (täidis)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar